• / 36
  • 下载费用:12 金币  

2017年度广东深圳市中考'英语试卷'(含内容答案-).doc

关 键 词:
2017 年度 广东 深圳市 中考 英语 试卷 内容 答案
资源描述:
''【2017年深圳市中考真题解析】Ⅰ.词汇(15分) ⅰ. 从下面每小题的 A、B、C三个选项中选出可以替换划线部分的最佳选项。(  )1.-The ancient Greeks used a giant wooden horse to capture the city of Troy.-That's right. How clever the Greeks are!A. huge B.wonderful C.wide(  )2.-I worked as a volunteer in the school library last Friday afternoon.-Really? Can I go with you next time?A.had B.made C.was(  )3.-I have difficulty in learning Chinese. Could you help me?-Sure. Reading a lot will help you improve your Chinese.A.questions B.problems C.tasks(  )4.-China's first large passenger plane C919 flew successfully on 5 May.-Yes. What's more, it was built on our own in Shanghai.A.with some help B.from our friendsC.by ourselves(  )5.-Hi, Bob! What's going on over there?-Oh, Tom and Dick are playing chess, with a crowd of students watching them.A.happening B.appearing C.working(  )6.-Ding Ning beat Miu Hirano, a Japanese player, in the 2017 World Table Tennis Championship.-We are all excited at the good news.A.fought with B.won against C.lost by(  )7.-Did you see the movie Dangal 《摔跤吧,爸爸》 last weekend?-No. I hardly go to the cinema these days. I am busy writing a book report.A.often B.always C.seldom(  )8.-In Shenzhen, the city centre will be connected to all the districts by metro in several years.-Great! I'm proud of living in Shenzhen.A.be closed to B.be joined to C.be added toⅱ. 根据句子意思,从下面每小题的A、B、C三个选项中选出恰当的词语完成句子。(  )9.You look pretty today. Your shoes your dress. Their colours really go well together.A.catch B.match C.meet(  )10. is the quality of being brave when you are facing a difficult or dangerous situation.A.Courage B.Pride C.Humour(  )11.-It's going to rain. Remember to an umbrella with you when you go to school, dear.-All right, mum. Bye!A.take B.buy C.put(  )12.-The scenery of Shenzhen is amazing, in spring.-I think so. You can see green trees and flowers everywhere.A.exactly B.especially C.actually(  )13.-My daughter will for America to study next month.-Maybe you will miss her very much.A. set down B.set about C.set off(  )14.-Anne, the information you gave me is really . Thank you very much.-Not at all. I am happy I can help.A.useless B.ordinary C.valuable(  )15.-I've got a full mark in the math exam, and my parents are the result.-Congratulations!A.satisfied with B.tired of C.worried about【2017年深圳市中考真题解析】阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C三个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。An old wise man lived on his farm in the mountains with his young grandson. Every morning, he got up early, sat at the kitchen table, and read his book. The grandson wanted to be just like his grandfather, in every 1 he could.One day the grandson asked, “Grandpa, I try to read a book just as you do, but I don't understand most of it, and I forget whatever I do understand 2 I close the book. So what good is it for me to 3 ?”The grandfather, who was putting 4 on the fire, quietly turned and said, “Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.”The boy did as he was told, but he 5 with an empty basket.The grandfather laughed and sent the boy to do the same job for several times. At this point the boy knew it was 6 to complete the task. He sighed, “See Grandpa? It's useless.”“So you think it is useless?” the old man asked. “Then 7 the basket.”The boy looked at the basket for the first time and found it was 8 . The dirty coal had been washed away and the basket was now 9 inside and outside.“My child, that's what happens when you read the book. You might not understand or remember everything you read, but the 10 will change you inside and out. That is the work of reading in our lives.” The old man touched the boy, smiling happily.( )1.A.tableB.wayC.book( )2.A.whenB.sinceC.until( )3.A.sit at the tableB.get up earlyC.read the book( )4.A.coalB.woodC.grass( )5.A.leftB.returnedC.cried( )6.A.difficultB.easyC.impossible( )7.A.look atB.look afterC.look for( )8.A.newB.differentC.wonderful( )9.A.cleanB.brokenC.good( )10.A.waterB.basketsC.words【答案】1-5 BACAB  6-10 CABAC【2017年深圳市中考真题解析】阅读理解(30分)阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhat's better for learning, hands­on projects or tests?We did a survey about two days to study in our school. 73% of the students prefer hands­on(动手的)projects while the rest think tests are better for learning. Here are four students' ideas.Hands­on projects require time and hard work to complete. It teaches kids not to put things off. Some kids might get bored and be less interested in studying for a test. Studying also doesn't prepare you as much for the future, since jobs at times will have more difficult tasks than simply studying for a test. Also, completing a project is good for spending time with your friends or family.-BrunoWith a hands­on project you can be creative while you learn. It's also a lot more fun than sitting at a desk with flash cards, memorizing information they'll forget about after the test. Besides, with a hands­on project you can learn more than you expected, like problem solving, creativity, and different ways of thinking.-DavidWhen people study, they remember what was in the book. If they know they have a test, they will most likely take notes on all the important information to help them with the test, so they will learn it better.-AliceI think kids learn better studying for tests. If you actually sit and study what you are supposed to learn, you will remember it. Hands­on projects might end up making a kid feel stressed if they are trying to finish on time, and if you are stressed, you might not learn as much.-Matt(  )26.According to the survey, how many students like studying for tests better?A.73%.B.50%.C.27%.D.100%.(  )27.What does Bruno think of hands­on projects?A.They may be less interesting and more difficult.B.They can make children learn to put off tasks.C.They are much easier than studying for tests.D.They may help children to improve friendship.(  )28.How many reasons does David give why he prefers hands­on projects?A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.(  )29.Which sentence describes Matt and Alice's point of view (观点) of studying for tests?A.Students will focus on studying for tests better.B.Students will be more creative while studying.C.Students will be more active in and after class.D.Students will forget the information after tests.26.C 细节理解。根据文章开头“73% of the students prefer hands­on projects”,再通过计算可知,只有27%的学生认为测试比较好。27.D 细节理解。根据表格中Bruno的观点Completing a project is good for spending time with your friends.得知答案应为D,而其他选项均有误。28.B 细节理解。根据表格中David的观点可找到三个关键词:creative、fun、learn more,故B项正确。29.A 细节理解。根据表格中Alice和Matt的观点,得知学生对考试更专注,知识掌握得更好。故A正确。B(Shenzhen, Wednesday, 31 May)-Shenzhen traffic police fined 4,251 private cars 300 yuan each because they used the bus lane (公交车道) during the three­day Dragon Boat Festival holiday. The bus lane on the Luosha Road and Huishen Coastal Expressway (惠深沿海高速) to Dapeng was put into use on Sunday, the first day of the holiday.The bus lane only allows buses between 9 a.m. and 9 p.m. during holidays and weekends.To make sure traffic on the bus lane moved smoothly, police officers were sent to work along the road using cameras and drones (无人机) to get information and photos of the vehicles (车辆) that entered the bus lane against the traffic rules.Information from police shows the bus lane has reduced the time it takes buses to get to the east of the city. A tourist took a holiday bus to Dapeng at noon from the Luohu Stadium Stop, while his friend drove a private car. The bus arrived at 12:48 p.m. The private car arrived at 2:05 p.m.According to police, the bus lane can also be used as the rescue passage for accidents that happen in the tunnels.(  )30.According to the news, when did the Dragon Boat Festival holiday begin?A.On 27 May. B.On 28 May. C.On 29 May. D.On 30 May.(  )31.When can a private car use the bus lane during the holidays and weekends?A.From 9 a.m. to 9 p.m. B.From 9 p.m. to 9 a.m.C.On Saturday or Sunday. D.When there is an accident in the tunnel.(  )32.How many minutes earlier did the bus arrive at Dapeng than the private car?A.About 48 minutes. B.Less than 60 minutes.C.About 77 minutes. D.More than 120 minutes.(  )33.Which of the following is the main idea of this news report?A.Police fined 4,251 private cars for using the bus lane during the holiday.B.Police said it was easier to go to Dapeng by bus than by car during the holiday.C.Police used cameras and drones to fine private cars if they entered the bus lane.D.Police used the bus lane and the tunnels for rescue in accidents during the holiday.30.B 推理判断题。根据文章开头”(Shenzhen, Wednesday, 31 May) …on Sunday, the first day of the holiday. ”,通过计算和推理可知,周日是5月28号。31.B 细节理解。根据文中句子The bus lane only allows buses between 9 a.m. and 9 p.m. during holidays and weekends推断得知,节假日晚上9点至早上9点,私家车就可以使用公交车道,故B项正确。32.C 推理判断题。根据文中The bus arrived at 12∶48 p.m. The private car arrived at 2∶05 p.m.,得知公交车比私家车早77分钟到达大鹏,故答案选C。33.A 主旨大意题。先通读全文再加以概括,通常新闻报道类文章为总-分结构,A句是本新闻的开头,B、C、D三个答案都比较片面。故A正确。CLiang Xianghua, a 22­year­old girl from Guangxi University, has been well­known in China for her sand painting since her first work was used by CCTV.“Sand paintings really attracted me while I was watching a video performance, I was surprised by how this artwork melted people's heart in minutes,” said Liang. “I fell in love with the way the sand pictures, music and the light combined (融合) with each other to make a flow of emotion (情感). You can express things freely.”In order to master the skills, Liang practised for several hours every day. She said that she couldn't even do the first step well of throwing sand onto the glass. But she didn't give up.After finding success with her first show, she was invited to do many performances. This made her quite tired. She decided to give a stop and focus on her study. But an invitation from Malaysia changed her mind just as she was about to wash the sand from her hands. This spring, she was invited by a Malaysia middle school to give a performance. Liang didn't want to do a live show, but agreed to do a video for the school, showing its development over the years.She received praise for her work and the performance was described as an eye­opener for the students. This made her wonder if her art would be more meaningful if she made it for the poor students.As a volunteer this time, she plans to take part in a summer programme offering help to pupils in a mountain area, and give the most wonderful show in her life.(  )34.Which of the following helps you understand the underlined word “performance”?A.Show. B.Painting. C.Success. D.Invitation.(  )35.Why did Liang fall in love with sand painting?A.Because she wanted to be famous. B.Because she wanted to be a volunteer.C.Because sand paintings melted her heart. D.Because she loved watching video programmes.(  )36.What is the implied (隐含) meaning of the underlined sentence “she was about to wash the sand from her hands” in Paragraph 4?A.It means Liang decided to wash the sand off her sands.B.It means Liang wanted to make a new sand painting.C.It means Liang wanted to do voluntary work in summer.D.It means Liang decided to give up doing sand paintings.(  )37.What's the writer's purpose of writing the third paragraph?A.To tell us that Liang is good at making sand pictures.B.To explain why Liang fell in love with sand pictures.C.To show that Liang's success comes from hard work.D.To express that Liang enjoys throwing sand onto the glass.34.A 词义猜测题。Performance 就是show表演的意思。35.C 细节理解。根据文中句子I was surprised by how this artwork melted people's heart in minutes, 推断得知,她因为喜欢沙画才去学习它,故答案选B。36.D 推理判断题。根据文中得知大量的表演使她疲惫不堪,她想集中精力学习,放弃沙画表演,故答案选D。37.C 推理判断题。先读第三段再加以概括,女生是通过大量的练习才成功的,另三个答案都比较片面。故C项正确。DDear daughters,Most parents tell their children, “You can be anything you want when you grow up.” I feel the same and I say this often. But I also want you to understand that the dream itself comes from hard work, some good luck and good timing.Girls, here are some words of wisdom (智慧) as you make your way in the world, from your mom.Be open­minded to changing your path (even several times) along the way.In high school, I wanted to be an official. I left my hometown and entered a college in Washington D.C.There, I discovered that I'm creative, a strong leader and great at marketing. As a result, I moved on to the head of a national organization. Becoming a mother while in that job opened my mind to starting a business. Now I run a successful company I started up all by myself.Work out what you are good at and what you are interested in. Keep an open mind and change what you are doing based on what you are learning about yourself.Failure is very important to your success.I won't tell you to feel good about failure. Failure can be heartbreaking. But I will tell you that every failure I've had along the way has certainly made me better.Failing the big math exam in high school and going to summer school were embarrassing. I finally passed, and I've never failed an exam again. I learned from that experience to ask for help. Now, I ask for help in business all the time.I'm proud to be a role model to you as a mom and a company owner. I hope I can help you believe that you can be anything you want and you can have everything on your list. I will be very glad to watch your lives unfold before my eyes.Love,Your mom(  )38.According to the letter, what should the daughters think about if they want to change what they are doing?A.Advantages and interest. B.Wisdom and dreams.C.Good luck and timing. D.Experience and help.(  )39.According to the mother, how should her daughters deal with failure?A.They should feel good about failure. B.They should be sad about failure.C.They should learn from failure. D.They should avoid any failure.(  )40.Which of the following best describes the mother?A.Worried but wise. B.Unlucky and unsuccessful.C.Open­minded but cold. D.Kind and successful.(  )41.What's the letter mainly about?A.Mom and daughters. B.Mom's advice to daughters.C.Being open­minded. D.Failure is the mother of success.38.D 推理判断题。从每个建议中妈妈的亲身经历中得知,妈妈希望女儿能考虑的,故选D。39.C 细节理解。根据文中句子I learned from that experience to ask for help. Now, I ask for help in business all the time.推断得知,要从失败中吸取教训,故答案选C。40.A 推理判断题。根据文中Now I run a successful company I started up all by myself.得知妈妈拥有一家大的公司,故答案选A。41.B 主旨大意题。先通读全文再加以概括,母亲写给女儿的一封信,主要包括两个建议。故B项正确。ERecently, China announced it had achieved success in drilling fire ice or methane hydrate (天然气水合物,即可燃冰), from the seabed in the Shenhu area of the South China Sea. It produces high amount of energy when it is burned, leaving nothing but dioxide and water. Many countries, including the United States and Japan, have long been doing research on methane hydrate, but taking it from bottom of the sea has been a common problem they are facing. According to reports, China succeeded in drilling methane hydrate for a number of days continuously and got an average of over 16,000 m3 daily. It is believed to be a big breakthrough. Scientists say there is about 21,000 trillion (万亿)m3 of methane hydrate in the world. If we can use it, it can meet the world's energy need for 1,000 years. However, it is too early to say a new energy source (来源) has been found because we are still facing two main challenges-environmental risk and economic (经济的) cost. When methane hydrate is taken from the seabed, it may go into the air easily. That's very bad for the environment because methane is one of the worst greenhouse gases. Besides, drilling methane hydrate is very expensive as well.However, China's technology breakthrough is very important because it shows the way researchers across the world should take. It also raises hopes that one day we can drill methane hydrate as a source of energy.(  )42.What is Paragraph 1 mainly about?A.China is producing a large amount of energy from fire ice.B.China is making good use of fire ice throughout the country.C.China has already succeeded in drilling fire ice from the seabed.D.China has turned fire ice from the South China Sea into daily energy.(  )43.What's the common problem many countries are facing when doing research on fire ice?A.How to take it out from the bottom of the sea.B.How to turn it into useful energy at the lowest cost.C.How to make it cheap on the future energy market.D.How to change it into a traditional form of energy.(  )44.Why is it too early to say a new energy source has been found?A.Because it's too difficult to find the place where the fire ice lies and how to drill it.B.Because it's not easy for the fire ice to go into the air and be good for the environment.C.Because it's quite impossible for fire ice to take the place of other sources of energy.D.Because it's expensive to drill fire ice and it may do great harm to the environment.(  )45.Where can we probably read the article?A.In a storybook. B.In a newspaper.C.In a travel guide. D.In an advertisement.42.C 主旨大意题。考查学生对文段的阅读与理解,第一段讲述了我国在南海开采可燃冰(methane hydrate)取得突破性进展,故选C。43.A 细节理解。根据文中句子…but taking it from bottom of the sea has been a common problem they are facing.得知,从海底开采可燃冰是大家面临的一个难题,故答案选A。44.D 细节理解。根据文中…because we are still facing two main challenges-environmental risk and economic cost.及其之后的阐述得知:可燃冰的开采面临的两大挑战,故答案选D。45.B 常识判断题。本文是一篇科普类阅读文章,选自China Daily 2017年5月25日的报道。通常发表于报纸上,故B项正确。【2017年深圳市中考真题解析】语法填空(10分)阅读下面短文,根据文章大意用所给单词的适当形式填空(未提供单词的,限填一词),使文章意思完整、正确,并将答案写在相应位置的横线上。(共10小题,每小题1分)In a small house outside London lives an old man. People often see him look 1 his flowers in his garden all the time.One day a young painter 2 (go) by the old man's garden. He looked at the nice garden, and the special house, picturing how happy he could be if he lived in such a 3 (beauty) place. Suddenly he found the old gardener was 4 (terrible) blind. Shocked, the painter walked to him and asked, “Why are you busy taking care of these flowers every day which you can't see?” The old man smiled, “I can tell you four reasons. First, I was 5 gardener when I was young, and I really like this job. Second, although I can't see these flowers, I can touch them. Third, I can smell the sweetness of them. As to the last one, that's you.”“Me? But you don't know me,” answered the painter, still puzzled.“Yeah, it's true that I don't know you. 6 I know flowers are the gifts which everyone loves.”The old man's words surprised me greatly with 7 (please). Now I've realized that he grows flowers 8 (make) others enjoy the warm sunshine in spring. He can't see the beauty he created, just like Beethoven, who couldn't hear his wonderful music 9 (he).The old man in the garden is alone but not lonely. All the flowers are his friends and neighbours. They 10 (grow) in his heart, and he can surely hear the voices of the flowers.【答案】1. after  2. went  3. beautiful 4. terribly  5. a6. But 7. pleasure 8. to make 9. himself 10. grow/are grown【2017年深圳市中考真题解析】三年的初中生活即将结束,同学们在毕业纪念册上互赠留言。假如你是李华,你曾在英语学习方面遇到了困难,你的外籍同学Sam主动关心,帮助你,使你走出了困境。临近毕业,你想对他表示感谢。请按下面表格的内容和要求,在Sam的毕业纪念册上用英语写一段赠言。内容要求1.英语学习上所遇到的困难2.Sam对你的帮助、建议及措施多听多读多看英语电影、多唱英语歌曲……(自由发挥,至少一条)3.你的收获、感谢和祝福写作要求1.不得出现真实的校名和人名2.80词左右(开头和结尾已经给出,不计入总词数)Dear Sam,How time flies! It's time for us to say goodbye.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours, sincerelyLi HuaOptional answers:Dear Sam,How time flies! It's time for us to say goodbye.You have offered me so much help that I think words to show thanks are far from being enough.I still remember three years ago, I had difficulties in learning English.It was very hard for me to memorize so many words and understand what people are saying, let alone speaking and writing.However, I am so lucky to meet you who are kind­hearted, wise and patient.Firstly, you taught me to listen more and read more, which really helped me a lot.Besides, you also suggested that I should watch English movies and sing classic English songs.Your recommendation Titanic is still my favourite.Furthermore, you also advised me to form the habit of reading novels before going to bed.As a result, I finally made great progress.Thank you for all your help and best wishes for you.Yours sincerely,Li Hua【评分标准】1.本题总分为15分。按五个档次给分。2.评分时,先根据文章的内容和语言表达的流畅、准确程度等确定其所属档次,然后以该档次的要求来确定本档次得分。出现考生个人信息不得分。3.作文词数不少于80,否则扣1分。4.书写不规范,卷面不整洁,扣1分。5.各档次的给分范围和要求:第一档(14-15分):要点全面,能正确表述自己的观点,行文流畅,无语法和词汇错误。第二档(11-13分):能写出绝大部分要点,行文基本流畅,有少量语法和词汇错误。第三档( 8-10分):写出大部分要点,行文尚通顺,有一些语法和词汇错误。第四档(5-7分):只写出部分妥点,语言不通顺,有很多语法和词汇错误。第五档(0-4分):基本上没有实际内容,语法及拼写错误太多,不知所云。
展开阅读全文
  语墨文库所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
0条评论

还可以输入200字符

暂无评论,赶快抢占沙发吧。

关于本文
本文标题:2017年度广东深圳市中考'英语试卷'(含内容答案-).doc
链接地址:http://www.wenku38.com/p-140656.html

                                            站长QQ:1002732220      手机号:18710392703    


                                                          copyright@ 2008-2020 语墨网站版权所有

                                                             经营许可证编号:蜀ICP备18034126号

网站客服微信
收起
展开