• / 15
  • 下载费用:10 金币  

2018年南京市中考英语试题.doc

关 键 词:
2018 南京市 中考 英语试题
资源描述:
2018年南京市中考英语试题注意事项:1.本试卷共8页。全卷满分90分。考试时间为90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再自己的姓名、考试证号用05毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。选择题(共40分)一、单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)请认真阅读下列各题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上。1. ---Look at the text in the notice. What does it say?---The students who do not sign up before Friday lunchtime_____.A. will have to work at lunchtime next FridayB. will have to work in the afternoon next weekC. won't be able to do afternoon activities next Friday D. won’t be able to choose their afternoon activities next week2. Neil Armstrong was the first man to walk on the moon _______20July1969. A. in B. on C. at D. for3. ---________is it from the Children's Palace to Nanjing South Railway Station, Tom?--- About 10 minutes' ride by busA. How soon B. How long C. How far D. How much4. The schools in Qinhuai District will develop the museum courses suitable for children during________ school time. A. they B. their C. them D. theirs5. “Reading Pavilion”, which entered Luhe Library this spring, has made it ____ for the citizens to experience the pleasure of reading than before. A. easy B. easier C. easily D. more easily6. Some people enjoy ______ out their messages in bottles when they travel on the sea. A. to send B. send C. sending D. sent7. ---Simon, do you know who invented the kite? ---Sure! It ____ by Mozi over 2,000 years ago. A. is invented B. invented C. was invented D. will be invented8. Mexican and Tex-Mex foods were popular in the USA, _______ now Chinese food has more fans. A. because B. but C. so D. unless9. ---We _____ to Yun Brocade Museum with the exchange students this coming summer holiday. ---That’s amazing! A. went B. go C. have gone D. will go10. Before you start reading, ask yourself_____ you are reading this book. Most people read for two main reasons, pleasure or knowledge. A. wy B. what C. where D. when11.--- Do you have this T-shirt in a small_______?----I'm afraid not. It only comes in medium.A. size B. colour C. material D. taste12. Millie_________ missed the train this afternoon. It started to leave right after she got on it.A. almost B. already C. really D. seldom13. ----Amazingly, I've managed to finish the project by myself.----___________I told you it was easyA. With pleasure. B. Guess what? C. There you are! D. It doesn’t matter14. Which of the following sentences has an object clause?A. His mother called him Robbie when he was a babyB. On Mars you might see people who wear special bootsC. Mr. Green tells us that we'd better use the Internet properlyD. Our life has improved because the environment is getting better.15. Read the following sentences. "There are lots of excellent sights in Nanjing. Have you ever been to any of them? "The underlined part is to_________.A. make a statement B. ask a questionC. give an instruction D. give an exclamation二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 He was pleased to learn that Chibi knew all the places where the wild grapes and wild potatoes grew. He was amazed to 16 how much Chibi knew about all the flowers in our class garden. He liked Chibi’s black and white drawings and put them up on the wall to be 17 . He liked Chibi's own handwriting, which no one but Chibi could read, and he put that up on the wall.But, when Chibi appeared on the stage at the talent show of that year, no one could 18 hiseyes.“ Who is that?”“ What can that stupid do up there?”Until Mr Isobe announced that Chibi was going to imitate(模仿)the voices of crows. “ Voices?”“ Voices of crows?”___19 he imitated the voices of newly hatched crows. And he made the mother crow's voice. He showed how crows cry early in the morning. He showed how crows cry when the village people have some unhappy accident. He showed how crows 20 when they are happy and cheerful. Everybody's mind was taken to the 21 mountainside from which Chibi probably came to school.Chibi made very special 22 deep down in his throat(喉咙)to imitate a crow in an old treein the end. Now everybody could imagine 23 the far and lonely place where Chibi lived with his family.Then Mr Isobe explained 24 Chibi had learned those calls--leaving his home for school at sunrise, and arriving home at sunset, every day for six long years.Every one of us cried, thinking how much we had been 25 to Chibi all those long years. He was a boy beyond our usual imagination!16. A. complain B. count C. find D. refuse17. A. admired B. printed C. punished D. avoided18. A. check B. hurt C. open D. believe19. A. Later B. Next C. Last D. First20. A. jump B. call C. fly D. dance21. A. far B. crowded C. near D. modern22. A. scripts B. reports C. speeches D. sounds23. A. hardly B. happily C. exactly D. peacefully24. A. what B. how C. whether D. who25. A. wrong B. kind C. honest D. generous三、阅读理解(共15小题;每小题1分,满分15分请认真阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。There are over 20,000 animals at Chester Zoo. All are flying, jumping and playing happily in 125 acres of wonderful gardensLANTERN MAGICA relaxed and unforgettable night time journey through the zoo with festive characters and giant animal lanterns to light your waywww.chester zoo. org/christmasTALKING ANIMALSFind out more about our 20,000 animals by joining one of our daily animal talks in the zoo. Plan your day using our app.Visit www.chesterzoo. org/talks. STAY OVERTreat the family and stay over in one of Chester and Cheshire’s many hotels. Visit www.chesterzoo. org/hotels and make great savings on hotel & zoo ticket package deals!MEMBERSHIP& ADOPTIONSYou can support us and our animals by becoming a member or adopting an animal. By your membership at www.chesterzoo.org.26. If you want to know more about animals when you visit the zoo, you can_________.A. have a night time JourneyB. become a member of the z00C. stay in one of Chester and Cheshire's hotelsD. join one of the daily animal talks in the zoo27. Which can help you if you want to spend a night in a hotel in Chester?A. Lantern Magic. B. Stay OverC. Talking Animals D. Membership and Adoptions28. You can buy your membership atA.www.chesterzoo.org B.www.chesterzoo.org/hotelsC.www.chcsterzoo.org/talks D.www.chesterzoo.org/christmasBThere are almost as many ways to write as there are kinds of texts. Some writers cannot produce a word unless they are poised behind a desk, while others prefer to write sitting outdoors or in noisy restaurants. Some writers create an entire work before going back to read what they have written, while others may rewrite a single paragraph many times before moving on. Individual writers' techniques may be different, but successful writers do have one thing in common: the writing process(步骤). The writing process is made up of four stages, and each stage involves certain activities. The chart below summarizes what happens during each stage of the writing process.What You Do During the Writing ProcessPrewriting●Choose your topic●Identify your purpose and audience, and select a writing form appropriate tohat purpose and audience●Generate ideas and gather information about the topic●Begin to organize the in formation●Decide the main point you want to expressWritinga Draft(草稿)●Catch your readers' attention in the introduction●Provide background information.●State your main Points. your support, and your elaboration of them●Follow a plan of organization.●Wrap up with a conclusion.Revising(修改)●Evaluate your draft●Revise the draft to improve its content, organization, and style.Publishing●Proofread, or edit your final draft.●Publishing O Publish, or share your finished writing with readers.●Reflect on your writing experience29. What do successful writers have in common?A. They have the writing processB. They like to read what they have writtenC. They write outdoors or in noisy restaurantsD. They rewrite a single paragraph many times30. When you write a draft, you shouldA. choose your writing topicB. get your readers' attention in the introductionC. publish or share your finished writing with readersD. revise the draft to improve its content, organization and style31. What is the best title of the passage?A. Writing Points B. Writing WaysC. Writing as a Process D. Writing with MaterialsCBeijing Opera is the most representative of all Chinese traditional dramatic art forms and the largest Chinese opera form. Having a history of about 200 years, it is developed from absorbing(吸收)many other dramatic forms, mostly from the local drama 'Huiban', which was popular in South China during the 18th century. It is a scenic(戏剧的)art integrating music, performance, literature, aria, and face painting.Theatrical art forms in many other countries do not present singing, dancing and spoken parts in one single drama. An opera singer, for example, neither dances nor speaks on stage; there are no singing or dancing parts in a modern play; in a dance drama, the dancer has no speaking role and does not sing either. Traditional Chinese drama, including Beijing Opera, is a kind of entertainment which includes spoken parts, singing, dancing and acrobaticsIn addition to its presence in China, Beijing Opera has spread to many other places. Mer Lanfang, one of the most famous performers(表演者)of all time, was the first to introduce Beijing Opera to foreigners and made highly successful tours to foreign countries.“You will be puzzled(困惑)all the way through and a little bored from time to time; but you will be charmed and interested. You will be strongly attracted to Beijing Opera even if you know nothing of the dramatic background. "This is how one American traveller described his firs experience in watching Beijing Opera.Beijing Opera is Chinas national opera and it is full of Chinese cultural traditions. Welcome to China and enjoy Beijing Opera!32. What makes Beijing Opera different from theatrical art forms in many other countries? A. It has one opera singer on stage. B. It has one dancer who has no speaking role. C. It has already spread to many other countries. D. It includes spoken parts, singing dancing and acrobatics.33. People think Mei Lanfang played an important role in the spread of Beijing Opera because_______.A. he made many tours o a foreign countryB. he was a famous Beijing Opera performerC. he was the first to introduce Beijing Opera to foreignersD. he made Beijing Opera different from other theatrical art forms.34. From Paragraph 4 we know that the American traveler ________. A. felt bored all the way B. thought highly of Beijing Opera C. found Beijing Opera interesting at first D. knew the background of Beijing Opera35. What does the underlined word “it” mean in the passage? A. Beijing Opera B. Local drama C. An opera singer D. A modern playD There was a kingdom long, long ago. It was ruled by king who loved riddles. Once a year the king made a new riddle. He gave a prize to the person who could solve the riddle. There was a baker who also lived in this kingdom. Everyone agreed that he baked the finest breads. The baker had almost everything he needed except for a horse. If the baker had a horse, he could sell his fine breads from one end of the kingdom to the other.One year the king made a new riddle that puzzled everyone. "I will give a prize to the personwho can solve my riddle, " the king said. Whoever wins will have the pick of one of my strongesthorses." He then drew a line down the middle of the courtyard "Make this line shorter without erasing(清除) any part of it,” the king challenged.People came from far and wide. They looked at the line and squinted at it. They even put theirnoses to the ground and scratched their heads.How can you make a line shorter without erasing any part of it?” the people in the crowd asked each other. Some of them tried. The dressmaker kicked dirt(泥土)over the line to hide it. The farmer poured water over the line to make it disappear. None of these efforts worked, and the people went home disappointed. Everyone was puzzled about how to solve this new riddle.A week passed, and nobody had any new ideas. Then one day the baker came into the courtyard with a bag of flour(面粉).Your Majesty, "the baker said to the king, I can make your line shorter without erasing any part of it. "Then the baker opened his bag of flour. He poured out a line of flour right next to the king’s line. The line the baker made was longer than the king’s line.Now, good king, "the baker smiled, "your line is shorter.The people were amazed. The king laughed and clapped his hands. "You have won the prize. I will give you a horse of your choice.The baker was excited. Now he could sell his breads from one end of the kingdom to the other.36. What was the baker's problem at the beginning of the story?A. He couldn't make fine breadsB. He needed money to open more storesC. He didn’t have enough flour to make more breadsD. He had difficulty selling breads all over the kingdom37. The dressmaker and the farmer failed because they bothA. tried to erase the line B. poured water over the lineC. kicked dirt over the line D. put their noses to the ground38. The baker smiled because _______. A. he was glad to see he king B. he wanted to make the king happy C. he felt sure that he solved the riddle D. he sold a lot of breads to the villagers39. This story shows that the king liked _______. A. to be rich B. to train horses C. to eat breads D. to have fun40. Who tells this story? A. The king B. The farmer and the dressmaker C. The baker D. Someone who is not a character in the story非选择题(共50分)四、填空(共15小题;每小题1分,满分15分)A)请根据括号中所给的汉语写出单词,使句子意思完整正确,并将答案填写在答题卡标号为41-45的相应横线上。41. Simon, ▲ (推) hard when I tell you to.42.—What's the ▲ (日期) today, Millie?---It's 17 June. Oh, tomorrow is Dragon Boat Festival.43. Students can ask for help ▲ (无论何时) they need it at school.44. Lin Tao was___▲ (勇敢的) enough to save his neighbour from a fire.45. Look, our library is ___▲ (东)of the classroom building. It looks modern.B)请根据句子意思,用括号中所给单词的适当形式填空,并将答案填写在答题卡标号为46—50的相应横线上。46. ---It’s raining again!---Yeah, this is the___▲ (four) rainy day in the week!47. You watch TV all the time. You should ___▲ ( go) out and relax!48. We are going to Paris next week. It's a good chance to try some___▲ (France) dishes.49. Shi Yuqi, a badminton ___▲ (play) from Jiangsu, helped China win the 2018 Thomas Cup50. Thanks for all the ___▲ ( member) hard work! More and more people have learned how tokeep kids from danger now.C)请根据对话内容,从下列方框中选择适当的单词或短语填空,使对话内容完整正确,并将答案填写在答题卡标号为51-55的相应横线上。Where answering completely came down theyA: Hello, I'm Barry Lai, a reporter with TV News. Would you mind 51 a few questions aboutthe events of this afternoon?B: Not at allA: All right then. 52 were you when the birds landed?B: I was shopping in Central.A: How many birds do you think there were?B: I’d say there were about 1,000 birds in all.A: Can you tell me what 53 looked like?B: They were small brown and green birds.A: And what did they do, exactly?B: Well, they 54 and landed in Statue Square. They stayed there for about 15 minutes before flying off again.A: How did people react?B: Oh, everyone was amazed. Traffic stopped 55 and the police had to be called.A: OK. Thanks very much for talking to me.五、阅读填空(共20小题;每小题1分,满分20分)A)请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中第56-65小题的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填1个单词。请将答案填写在答题卡标号为56-65的相应横线上。Claude Monet's paintings were quite different from the art styles that were popular in the 1870s France. Traditional artists always did their artwork in a studio and their paintings were realistic-they looked exactly like the real world. Claude Monet was part of a group of painters who were called Impressionists(印象派画家). Their paintings were light and a bit fuzzy-they gave an impression of what the real world looked like. Sometimes Impressionists worked outside, which was a very unusual thought in their time. Impressionism received its name from an early painting by Claude Monet titled impression, Sunrise.Knowing that trains were interesting subjects and represented modern progress, Claude Monetcrated a series of Impressionist paintings of trains from January to March of 1877. He worked onhis paintings right on the train platform at the Gare Saint-Lazare, the train station on Saint LazareStreet. Although there were many train stations in Paris, this was the first train station built in Paris so it had historical significance(意义).Monet’s friend, Impressionist painter Pierre Auguste Renoir, told the following story to his sons about Claude Monet and painting the trains. Monet needed permission(允许)to spend timeo on the SonsMonet's friend, Impressionist painter Pierre Auguste Renoir, told the following story to his sons about Claude Monet and painting the train platform and paint what he saw in his impressionistic (允许)to spend time on the train platform and paint what he saw in his impressionistic style. One day Monet dressed himself in his very best suit along with a fine top hat, a good linen shirt and a silk tie. He appeared to be a wealthy gentleman while he really was a poor painter.When he went towards the clerk at the train office, he presented his calling card which introduced him as Claude Monet, Painter. He asked to see the station master. The clerk quickly allowed this fine gentleman to enter the station master's office. The station master was also impressed and gave Monet permission to paint on the train platform. The station master even kept trains from leaving on time so Monet could compete a scene even though passengers complained.Was it all worthwhile(值得)? Monet’s train scenes turned his career into a success and for the station master, made his train station famous until even now.Claude MonetIntroduction◆Claude Monet was one of the Impressionist painters whose paintings were not the 56 as the popular art styles in the 1870s France.◆Impressionist paintings gave an impression of 57 the real world looked.◆He helped Impressionism get its 58 by his painting Impression, Sunrise.A 59 of painting trains◆At that time trains were subjects that could keep people’s 60 and represented modern progress.◆He created paintings of trains 61 January and March in 1877, at the train station with the longest 62 in Paris.◆He dressed himself as a wealthy gentleman to win the station master’s ___63 .◆In order to help Monet complete a scene, the station master even made trains leave 64 than they should do.Result◆His train scenes made not only his career 65 but also the train station famous.B)请根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡标号为66-75 的相应位置上。As you've just found out, opening a book doesn't require much effort. However, even that would be i 66 if you spent the night on the streets.After lying for hours on cold ground, with only a thin sleeping bag to protect you from rain orice, your fingers would probably be so numb(麻木的)that you could hardly m 67 them. You'd most likely spend the day trying to find something to eat and somewhere to shelter from the freezing cold.You might be surprised to hear that the number of people sleeping rough(露宿)in London hasdoubled in the last five years and has i 68 by 30% across the rest of the country during the last two years.Once we bring a homeless person out of the freezing cold, we need your help to give him aw 69 welcome at St Mungo's very much.Will you please give a Christmas gift of£25, which could p 70 a homeless person with aSt Mungo’s welcome pack? It could have a towel, shampoo, soap(肥皂), so a homeless person can have a hot s 71 and a proper clean up. The difference you could make won't end there. You see, welcoming someone into warmth and safety is just the b 72 . You really could enable someone to change their life for good.For Harvey, it was losing his job that led to him becoming homeless. Since Harvey was welcomed into St Mungo’s, he has received t 73 for his health and so much more. After he took courses in useful life skills, he recently moved into his own flat.With your gift, you could help us offer a warm welcome to someone i 74 Harvey who's come in from the freezing streets. I'm sure you'll a 75 that’s a wonderful present to give at Christmas. I hope you will send £25, or as much as you can, today.66i_____67m_____68i ___69w___70p____71s_____72b_____73t ____74i_____75a_____六、书面表达(满分15分) 请根据你校校刊KIDS MAG中HAVE YOUR SAY栏目的征稿内容,用英语写一篇短文,表达你的想法。Hi, At KIDS MAG we like to share your ideas about our school. In my column, HAVE YOUR SAY, you can let other kids know what you think. This month we want you to have your say about Culture Week in our school: ●what theme(主题)of Culture Week you like ●why you like the theme ●what activity/activities you can organize for the theme Looking forward to hearing from you. Sam Southland注意: 1.对所有要点逐一陈述,适当发挥。 2.词数80左右,文章的开头已经给出,不计入总词数。 3.文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。 I am glad to share my ideas about Culture Week in our school. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2018年南京市中考英语试题参考答案一、单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)1.D 2. B 3.C 4.B 5. B 6. C 7.C 8.B 9. D 10.A 11. A 12.A 13. C 14.C 15.B二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)16.C 17.A 18.D 19.D 20. B 21.A 22.D 23. C 24.B 25. A三、阅读理解(共15小题;每小题1分,满分15分)26.D 27.B 28.A 29.A 30.B 31.C 32. D 33.C 34. B 35.A 36.D 37.A 38.C 39.D 40.D四、填空(共15小题;每小题1分,满分15分)A)请根据括号中所给的汉语写出单词,使句子意思完整正确。41. push 42. date 43. whenever 44. brave 45. eastB)请根据句子意思,用括号中所给单词的适当形式填空。46. fourth/4th 47. go 48. French 49. player 50. members’C)请根据对话内容,从下列方框中选择适当的单词或短语填空,使对话内容完整正确。51. answering 52. Where 53. they 54. came down 55. completely五、阅读填空(共20小题;每小题1分,满分20分)A)请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中填入一个最恰当的单词。56. same 57. how 58. name 59. story 60. interest61. between 62. history 63. trust 64. later 65. successfulB)请根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词。66. impossible 67. move 68. increased 69. warm 70. provide71. shower 72. beginning 73. treatment 74. like 75. agree/accept六、书面表达(满分15分)One possible version: I am glad to share my ideas about Culture Week in our school. I like the theme about international cooking for our Culture Week, because this can help us better understand different cultures while enjoyed nice food. First, we will invite teachers and parents to give talks about international cooking. Then, we will hold a Cooking Festival. All the students can bring their own dishes and share them with each other. Near the end of the week, we will have a DIY competition. There will be a surprise in the end. I hope our Culture Week will be a great success!
展开阅读全文
  语墨文库所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
0条评论

还可以输入200字符

暂无评论,赶快抢占沙发吧。

关于本文
本文标题:2018年南京市中考英语试题.doc
链接地址:http://www.wenku38.com/p-33793.html

                                            站长QQ:1002732220      手机号:18710392703    


                                                          copyright@ 2008-2020 语墨网站版权所有

                                                             经营许可证编号:蜀ICP备18034126号

网站客服微信
收起
展开